søndag 19. april 2015

Utsikt til paradiset

Jeg leser boka «Utsikt til paradiset» som er skrevet av Ingvar Ambjørnsen. Den ble utgitt i 1993 av J.W. Cappelens Forlag. Boka er den første av fire bøker i serien om Elling.

Boka handler om Elling, en mann midt i 30-årene som bor sammen med sin mor i en blokkleilighet i utkanten av Oslo. Hele livet har han bodd med moren hans, han har aldri hatt noe særlig kontakt med omverdenen, og han har ingen jobb. I begynnelsen dør moren hans, den eneste personen han kjenner, men han gråter ikke og er ikke veldig trist.

Elling kjøper seg et teleskop som han plasserer i hans mors gamle soverom. Med teleskopet kikker han på de som bor i naboblokken. Han gjør det for å få et innblikk i livene deres uten å bli oppfattet som en kikker. Han analyserer livene deres, og gir personene navn og dikter handling og samtaler. Etter hvert vil han også snakke med personene for å gi den råd.


Jeg er ikke ferdig med boka, men så langt vil jeg si at temaet er ensomhet. Elling er alltid alene og han kjenner ingen.

1 kommentar:

  1. Du har en ryddig og fin start om boka her. Ellings liv og opplevelser beskrives og fortelles slik bare Ambjørnsen kan. Framstillinga av hovedpersonen blir selvsagt sentral og viktig, så får du gi oss innblikk i væremåter, egenskaper og tenkemåte,- blir spennende å følge videre.

    SvarSlett